top of page
Olga Witte solistkoncert stort.jpg

MOTIVATION

Foto: Iben Marika Parum

Gaffelprismodtager, februar 2024

"Olga har igennem en årrække været engageret i jazzen og dens udviklingsmuligheder. Jazzen har løbende udviklet sig i retning mod avancerede strukturer og med stigende kraftig inspiration fra alverdens lande, dvs. verdensmusikken, og Olgas musikudfoldelser og -initiativer er i høj grad med til at udfolde disse tendenser.

Olgas engagement, virketrang og nysgerrighed har ført både hende og jazzen vidt omkring. Hun er en af nutidens musikere og arrangører, der bringer jazzen videre. På den baggrund finder Jazzselskabet Aarhus det helt fortjent, at Olga Witte bliver årets Gaffelprismodtager.

Olga er jazzpianist, kirkeorganist, musiketnolog og ikke mindst komponist. For Olga er de fire dele helt sammenhængende. I sine kompositioner er hendes jazzbaggrund meget tydelig, selvom hun har bevæget sig meget langt ud i musikalske eksperimenter. Olga begyndte at spille klaver som 8-årig, og som 15-årig gik hun i gang med jazzen. I begyndelsen var det mere standard-jazz, bebop og swing, men relativt hurtigt begyndte Olga at udfordre det harmoniske materiale, og efterhånden har hun lagt mere og mere kraft i eksperimenter i jazzens yderkant.

Ud over at hun spiller klaver i sin egen musik, har hun i høj grad anvendt kirkeorglet som instrument inden for den eksperimentelle jazz, og dette på en temmelig usædvanlig og temmelig nyskabende måde.

Olga har komponeret solostykker og ensembler fra duo til bigband, og har ud over at skrive til sine egne projekter også arrangeret og komponeret for andre, bl.a. de prisvindende og kritikerroste albums, Travelling Tribes – Artificial Moonlights (2014) og KALAHA + Aarhus Jazz Orchestra + Hilal Kaya – Tutku (2022)."

Tale fra Camilla Overgaard, DMF Aarhus, medsponsor af Gaffelprisen 2023.

"Kære Olga

På vegne af Dansk Musiker Forbunds Aarhus Afdeling er jeg meget glad for at være med til at kunne overrække dig Gaffelprisen i dag.

Både dit musikalske og menneskelige spænd er dybt imponerende. Komponist, jazz-pianist, kirkeorganist, underviser, taler, journalist, musiketnolog og meget mere. Jeg har i forberedelsen af talen til dig tænkt meget over, hvad det mon er, der gør dig i stand til at have så stor en spændvidde. Jeg vil på ingen måde påstå at kende svaret, men jeg vil alligevel komme med et forsigtigt bud.

Udover at rumme en stor nysgerrighed, tænker jeg, at du er verdensmester i at lytte. Det vil jeg prøve at udfolde lidt mere, og jeg starter i det akademiske – sådan en vinkel tænker jeg passer dig meget godt. Så her kommer et lille uddrag fra en artikel om lytteforståelse af ph.d. i dansk som andetsprog, Charlotte Øhrstrøm.

”Lytteforståelse handler både om at lytte og om at forstå. At lytte er en aktiv kognitiv proces, hvor man til en vis grad beslutter sig for at rette sin opmærksomhed mod lydlige udtryk, modsat dét at høre, som er en fysisk evne, de fleste af os er født med. At forstå er også en aktiv kognitiv proces og en fysisk evne, men derudover også en socialt betinget fortolkningsproces, som er afhængig af vores individuelle baggrunde, erfaringer og viden. Hvad man forstår, kommer derfor an på, hvad man ved i forvejen, både i forhold til lingvistisk viden, såsom ord og lyde, men også i forhold til hvad man ved om den situation, man er i, og hvor vant man er til at lytte og prøve at forstå i lignende situationer. Lytteforståelse handler ligesom læseforståelse derfor ikke kun om at genkende ord, men også om at fortolke dem og få dem til at give mening for én selv i specifikke sammenhænge.”

Jeg har både læst om og lyttet til din musik og oplever en forbindelse med uddraget her. Jeg håber, at du kan følge mig. Essensen af det, jeg vil sige er, at du lytter med langt mere end bare ørerne. Du lytter med hele dig – med alle de mange facetter. Det kommer der ikke kun fantastisk musik, men også fantastisk indsigt ud af.

Udover det akademiske skal det kunstneriske selvfølgelig også med. Derfor vil jeg slutte talen her af med et lille digt af Benny Andersen.

En hjernesag

At føle, at høre, at se
At tale, at græde, at le
At danse, at cykle, at gå
At opdage, lære, forstå

At spørge hvorfor du er til
At indse en dag hvad du vil

er alt sammen skabt i din hjerne
din magiske valnøddekerne

Tak for den inspiration du er, og for at vi må lytte med - stort tillykke med prisen.  

a

bottom of page